Live Solbrækken Danielsen
NATURGLEDE - Hvordan leve som en del av naturen uten å ødelegge den
Trodde du at du visste hva mjød er?
- Det er et smaksunivers av lokale blomster, kulturlandskap og vill natur!
Hei, jeg heter Live Solbrækken Danielsen og brygger med en litt annerledes bryggeprosess...
Jeg utforsker hvordan honningsbasert brygg, også kalt for mjød, brygges og kan ha blitt brygget når man slipper den ville naturen skikkelig godt til og lar den prege smaken. Litt på sine egne premisser, men med rammer. Som å være en mjødmor som går litt til siden, og vet jo ikke helt hva barnet utvikler seg til. Det meste viser seg å bli bra! Naturen er så mangfoldig og rik, og deler av den fortsatt ukjent for oss. Så hva er vel bedre å lage enn en mjød der naturen får vise hva den har å by på? Og la seg inspirere og bli preget av den, la råvarene få bli en del av sinnet og kroppen og bli litt mer vill natur i måten vi tenker og føler på og hvilke avgjørelser vi tar? Vi er jo en del av naturen!
Mjød som medisin
Humle til øl har en beroligende effekt. Hvilken effekt har andre urter og ulike gjærtyper? Jeg eksperimenterer blant annet også med medisinske urter som ryllik og johannesurt og smaker som granskudd, bjørk mm.
Det er mye glede i god, lokal drikke.
Mjøden blir dermed også en nytelsesfull festdrikk til ode for de, inkludert meg selv, som har stor empati for den levende verden og synes bærekraft er bra. Hvordan kan man lage en god bærekraftig drikk med lokale varer? Og som man kan få tak i nesten uansett hvilke verdenskriser vi skulle havne i. For hva skulle skje dersom det blir vanskelig å få tak i gode festdrikker? Totalt kaos!
Hvordan smaker villmjød og hva passer det til?
Villmjød passer for dem som vil åpne seg for naturens mangfoldige smaker. Om man bruker honning, håndplukkede urter og blomster og egenproduserte gjærstammer, kan det gi en unik og velsmakende smakssammensetning med variasjoner fra år til år.
En slik produksjonsmetode gir en naturlig begrenset mengde av hver batch som svinger med det som vokser. Eksklusiviteten gjør den godt egnet å lage til spesielle anledninger som bryllup, høytider og andre anledninger der unike smaksopplevelser, kvalitet, tradisjoner og verdigrunnlag står sterkt.
Byggeprosessen er krevende å kontrollere. I stedet legger man til rette for et godt økosystem for gjæren og de andre ingrediensene, og er ikke så opptatt av å kontrollere detaljer. Smaken kan være som en tørr/halvtørr vin med et unikt smaksunivers av blomster, frodig kulturlandskap og vill natur som er utmerket til sushi og skalldyr eller som aperitiff. Den kan være sprudlende, syrlig og frisk og kan passe til en varm sommerkveld. Den kan også være syrlig som kombucha og rik på levende, probiotiske bakterier og gi nye perspektiver på hva mjød kan ha vært, hva det kan være i dag og hva livet har å by på!
Villmjød har ofte mer syre enn vanlig mjød, og kan derfor passe bedre til mat.
Artikkel i Birøkteren julen 2023