top of page
IMG_0092.jpeg

Oppskrifter

Mjød med bjørkeblader 

Denne mjøden vil bli litt bitter, og kan gi en fin balanse til søtheten med honning. Styrken bitterhet kan du bestemme selv. 

​

Mjødstyrke: Jeg brygger med et blandingsforhold fra 1 del honning til 5- 10 deler vann. Jo mer honning, jo mer alkohol. Oppskriftene under er ca 1:7

​

Variasjon: Granskudd som er lysegrønne gir en herlig frisk og syrlig smak. Prøv deg frem med ca 4 liter granskudd til 20 liter mjød - husk å smake på styrken før du blander. PS: Granskudd kan fryses om du vil lage mjød utenom granskuddsesongen.

​

​

Til ca 17 liter

  • Lag en te med ca 100g ferske bjørkeblad "museører" og 14,5 liter vann.  De smaker bittert. Er de blitt for store har de mestet den bitre smaken. Tørkede blader kan også brukes (og da mindre vekt, selvfølgelig). Smak til mengden med blader, så du får den bitterheten du liker. 

  • 2,5 liter honning 

  •  ca 3 dl villgjærstarter (se egen oppskrift)

  • Vinballong, propp og gjærlås

​

Til ca 1 liter

  • 1,25 dl honning

  • 1 dl villgjærstarter

  • Lag en te med ca 5-10 g ferske bjørkeblader og 7 dl vann 

  • 1 liters flaske, gjærlås og propp

​

Slik gjør du det:

Kok opp vann og bjørkeblader, vannet skal minst dekke bladene. La trekke over natta. Kok dem noen minutter om du ønsker å bruke teen samme dag. Teen skal smake litt bittert. NB: bittersmaken kan variere i bladene, så smak alltid til styrken slik du liker den før du blander sammen med honning i gjæringsdunken.

​

Bland ut honningen i litt av den lunkne bjørketeen. NB - ikke over 30 grader dersom du vil beholde alle stoffene i honningen.

​

Hell teen, honningen og villgjærstarteren i gjæringsbeholderen. Bruker du kjøpt gjær, følg oppskriften på pakka. Risk og sett på gjærlås. La stå i romtemperatur.  Begynner å gjære etter noen dager. 

 

For 20 liter:

Kan tappes på flaske når hydrometerverdien er ca 1006. Er det over 1006, vil innholdet fosse ut når du åpner og i værste fall flaskene gå i lufta. 

​

For 1 liter:

Etter 3-4 uker kan du smake på den.  Om du synes den smaker godt kan du fjerne gjærlåsen, sette på korken og sette den i kjøleskapet.  Etter noen dager vil den få litt bobler og smake veldig godt! Lar du den stå for lenge i kjøleskapet, kan flasken eksplodere, så pass på! Vil du gjære ut mer av sødmen, lar du den stå litt til med gjærlås.

​

​

Ferskmjød
Frisk og sprudlende sommerdrikk på under 2 uker

 

 Ca 8 dl 

  • Ca 1,6 dl honning

  • Glass med lokk som rommer ca 10 dl

  • En skvis sitronsaft

  • Vann

  • Planter, min. 25% av volumet i beholderen

    • Feks: like mye friske granskudd og friske bjørkeblader. 

    • Eller plukk dine spiselige favoritt blomster/planter og/eller bær. For eksempel: Ryllik, unge bjørkeblad blader, granskudd, einerkvister, kirsebærblomster, svarthyllblomster, løvetannblomster, tindved, roseblader, aronia, blåbær, solbær mm.  Man kan også bruke tørkede urter. Tørket mjødurt fungerer godt.

    • Valgfritt: Hakk opp en halv neve økologiske rosiner og/eller et kvart økologisk eple (kan gjøre at kulturen kommer raskere i gang)

 

Bland honning med litt av vannet i glasset (f.eks sett på lokk og rist godt). Tilsett deretter plantene, en skvis sitron og vann til 80% fullt og rist godt. Sett på lokket på igjen (ikke for hardt, slik at gass kan komme ut) og la stå i romtemperatur (20-22 grader er ideelt). 

 

Den skal begynne å gjære etter noen dager. Om den ikke starter å gjære etter noen dager, kan du åpne lokket, riste glasset godt og lukke glasset igjen, 3 ganger om dagen.

 

Når det gjærer kan du sile av plantene (om du ikke ønsker mer smak fra plantene), smake til med mer honning om du vil ha den søtere. La den så stå og fermentere videre med lokket nesten helt tett, slik at det opparbeider seg kullsyre  (om du bruker vanlig syltetøyglass så skal lokket bule litt) og det som er for mye kan slippe ut (slik at glasset ikke eksploderer).  

 

Etter ca 5 dager med gjæring, skru lokket godt på og la stå fremme i ett døgn. Sett den i kjøleskapet. Klar til å drikkes når den er kald.  Kan ikke lagres lenge, må stå kaldt da, ellers blir trykket for stort i glasset.

 

Sjekk video her

 

Ferskmjød i en 5 liters gjæringsdunk

  • Ca 1 liter granskudd. Hakk denne opp

  • 0,6 l honning

 

Fyll opp med vann. Sett på gjærlås og stå varmt i 10 dager. Den kan gjære etter ca 5 dager. Sil av, sett på lokket og sett kaldt. La stå varmt til dagen etter, så i kjøleskapet i 4 dager. Drikk:)

Kan ikke lagres lenge, da blir trykket for stort i flasken og den vil begynne å smake bittert fra granskuddene. â€‹

​

Det du må vite om mugg og mjød

Hvordan unngår jeg mugg, og hva gjør jeg om jeg har fått fått mugg i mjøden?

Jeg har pratet med øldommer Ole Smehaug:)

​

​

​

​

Det du må vite om mugg og mjød
00:00 / 03:52
IMG_0745.jpeg

Lag din egen villgjær/villgjærstarter

​​

  1. Plukk dine spiselige favorittblomster/planter og/eller bær. For eksempel: Ryllik, bjørkeblad knopper, kirsebærblomster, svarthyllblomster, kjempespringfrøblomster, løvetannblomster, tindved, aronia, blåbær, solbær mm. Mengde: ca 25% av volumet i beholderen din om du bruker ferske urter/bær. Urtene kan være tørket eller ferske. Tørket mjødurt fungerer veldig godt. Unge bjørkeblader (museøre) har jeg svært god erfaring med. (Jeg har personlig ikke så god erfaring med bær, da langtidslagring har gitt mugg/usmak i mine. Det kan være tilfeldig)

  2. Valgfritt: Hakk opp en halv neve økologiske rosiner og/eller et kvart økologisk eple ( kan gjøre at villgjærkulturen kommer raskere i gang)

  3. Hell oppi et norgesglass eller annet glass med stor åpning på ca 0,5- 1 liter.

  4. Bland honning og vann, ca 1 del honning og 7 deler vann, og hell i glasset til det blir litt luft over (ca 80% full). Regnestykke: Skal du ha 5 dl væske så bruker du 0,6 dl honning og 4,4 dl vann. 1:10 fungerer også.

  5. Rør om, sett på lokk  slik at bobler kan komme ut, men luft ikke kan komme inn. Du kan også bruke beholder med gjærlås istedet, om du har. Noen ganger er det mer hell med å gjære i et åpent kar med klede over og røre flere ganger om dagen. Alternativt bruke norgesglasset uten lokk og med klede over. Sette på lokket 3 ganger om dagen og riste godt. 

  6. Etter noen dager - ca en uke vil det begynne å bruse og kanskje skumme. Avhengig av den gjæren du har fått.  

  7. Følg med på lukten av gjær! Lukter og smaker den godt? Så er den ferdig, du har en villgjærstarter og kan brukes til å sette en mjød. Du kan også ha fått melkesyrebakterier, og det gir syrligere smak. Gjær kan også produsere syre. 

    NB: Dette er en villgjær/villferment, og man vet ikke het hvordan den oppfører seg før man har laget en mjød som har gjæret flere måneder, og eventuelt testet hvordan den smaker under langtidsgjæring. Mine langstidsgjærede mjød (2 år pluss) endrer seg ofte i smaken. Noen blir ikke gode, andre endrer bare smaksprofil til mer interessant. 


    Følg meg på Youtube kanalen min for mer inspirasjon. 

 

​

bottom of page